't Huis Empe






Naar wandeling
Voorst wandelt in Empe



Voorst wandelt in Empe



Voorst wandelt in Empe

Voor deze wandeling zijn we gestart in Empe. Een van de wandelaars wist wat paden in de omgeving van Empe dus hebben we ons laten verrassen. De wandeling start op de Emperweg en vandaar gaan we naar de Ganzekolk. Het slingertouw boven de Emperbeek was onweerstaanbaar en moest even geprobeerd worden.

Aan het eind van de Ganzekolk rechtsaf de Plagweg kort daarna linksaf een pad in. Dat eindigt bij een sloot die wat verderop de Tondensebeek bleek te heten. Daarna door het Sterrebos gelopen met zicht op de bunker die ons tegen de Russen moest beschermen maar die momenteel uilen herbergt. Van het Sterrebos lopen over de paden langs Huis Empe. 

Tenslotte lopen we terug over de Voorsterweg langs de oude IJssel en de Meeuwenberg in de Emperbocht. Over een ding waren we het eens: weer een erg mooie wandeling.

Afstand:    km
Datum: 
Tijdsduur: 
Gem. snelheid:  km/uur
Wandeltijd: 
Wandelsnelheid:    km/uur

Wat er te zien is


't Huis Empe

't Huis Empe is een landhuis in Empe. Het huis Empe werd gebouwd op grond van de Hof te Empe, die in de veertiende eeuw in bezit was van de heren van Almelo. Latere bezitters waren de families Ten Merssche en Van der Capellen. In 1532 overleed Gerlach van der Capellen en via zijn dochter Geertruid, gehuwd met Thomas van Buerlo, burgemeester van Zutphen, kwam het in het geslacht Van Buerlo. Via vererving kwam het huis ten slotte in bezit van Johanna Catharina, dochter van Thomas van Boerlo tot (Empe en) den Hengelenborg. Zij was in 1657 getrouwd met haar neef Joost Balthasar ten Grotenhuis. Joost Balthasar overleed in 1703 of 1704 en zijn weduwe besloot zich van Empe te ontdoen. In 1710 verkocht zij het goed aan Barthold van Diemen, oudste burgemeester van Zutphen. Hij overleed in 1714, waarop het huis werd toegewezen aan zijn oudste dochter Aleyda die in 1693 gehuwd was met Wilhelm van Hasselt.

Zo deed een nieuw geslacht, dat van de Van Hasselts, zijn intrede op Empe. Dit geslacht zou tot 1983 eigenaar van Huis Empe blijven. De laatste heer van Huis Empe, mr. Robbert van Hasselt, stichtte op 9 november 1983 de Stichting Huis Empe. Hiermee werd voorkomen dat Huis te Empe met koetshuis, park en bos aan derden verkocht zou moeten worden. Het herenhuis werd in vier aparte woningen gesplitst, terwijl het koetshuis er twee bevat. De stichting heeft de juridische eigendom behouden, zodat beheerstechnisch alles één geheel gebleven is, terwijl de economische eigendom aan de bewoners is gekomen.

Een pad door het park rondom het Huis is toegankelijk voor wandelaars

Bron wikipedia: 't Huis Empe


Oude IJssel

In de Middeleeuwen zag men vooral het gevaar en de onhandigheid van rivieren die hun loop verlegden en steeds op andere plekken hun zandbanken achterlieten. In Zutphen vormde de rivier een grote bedreiging voor de zuidrand van de stad, juist waar de bezittingen van de hertog van Gelre waren gelegen. De rivierkronkel dreigde zijn stad letterlijk in de tang te nemen. In 1356 liet de hertog de bocht afsnijden. Sindsdien ligt de oude waterloop langzaam te verlanden.

De oude IJssel tussen Empe en Voorstonden is in de loop van de jaren verworden tot een prachtige, bijna ondoordringbare, strook natuur.

Bron: diverse websites